Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Казацкий редут (между с. Семидубы и Плоская, Ровенская обл.): карта, фото, описание

 RuslikK82   1714

Фото (1)

Казацкий редут (между с. Семидубы и Плоская, Ровенская обл.)

... Карта

Где Село Семидубы, Село Плоская, Дубенский район, Ровенская область
Построено XVII ст., кон. XX ст. – нач. XXI ст.
Высота н.у. моря 217.0 м
Материал \ Состояние камень \ удовлетворительное
Статус памятник истории местного значения
Доступ посетителей свободный
Значимость 4.0 из 5 (1 голос)
Побывали 1 пользователь

Він стоїть на місці останнього бою козаків-богунців із польсько-шляхетським військом.

Cаме на цьому місці 10 липня 1651 року закінчилась трагічно та велично Берестецька баталія. Хоча загинуло кілька сотень козаків Івана Богуна, але до останнього подиху жоден з них не випустив із рук зброї. Скільки вояків тут поховано, точно невідомо. Одні дослідники історії стверджують, що дві сотні, інші називають втричі більше число. А дехто взагалі вимірює число захисників Редуту тисячею осіб. Знайти відповідь на ці загадки можна було б завдяки розкопкам, які досі так ніхто і не провів.

За часів панської Польщі і при радянській владі заборонялося вшановувати пам'ять про полеглих козаків. Жителі села Семидуби розповідали, що у липні 1942 році на козацьких могилах зібралося багато люду. Їм запам'ятався величезний тризуб на кургані. Його висипали піском. Вздовж кантів посадили квіти.

Ще один житель села Семидуби Трохим Тимощук був свідком іншого випадку, коли 70-ті роки вирішили сплюндрувати козацький редут. Приїхали до кургана на тракторі і тросом повитягували хрести, посунули їх до річки, де мали намір втопити. Про це дізналися в селі, і декілька чоловіків вийшли навперейми варварам. Хтозна, чи злякалися, чи сором пройняв їхні душі, та лиходії спритно відчепили від трактора трос і втекли. Вночі група селян повернула хрести на попереднє місце. Та, на жаль, після цього людська байдужість взяла гору і про редут забули. Місце заросло хащами...

Так було до 1985 року. За часів перебудови колючі терни на козацькому редуті були вирубані. Місцевий письменник і скульптор Микола Тимчак спроектував пам'ятник у формі стилізованої дзвінниці, а згодом створив проект каплиці. Більше того, Микола Тимчак сам узявся зводити каплицю. Поет Микола Пшеничний готував розчин. Помічниками були місцеві просвітяни.

Відтоді щороку в першу неділю липня на козацькому редуті збираються мешканці навколишніх сіл, Дубна, Волині і Тернопілля, щоб вшанувати пам'ять героїв – козаків. Нинішнє покоління зробило поле між Плоскою та Семидубами своєрідним місцем духовного паломництва, апогеєм якого стало 10 липня 2005 року, коли на місце останнього бою Берестецької битви з'їхалися тисячі людей. Загалом на козацькому редуті побувало чимало відомих українців. Тут лунали голоси народної артистки Ніни Матвієнко, квартету "Явір", гурту "Соколи". Тут неодноразово бував політик Василь Червоній. На козацькому редуті можливі розкопки і цілком реально, що незабаром відкриються нові таємниці козацького редуту, який від липня 2005 року почав носити ім'я славного Івана Богуна.

RuslikK82

Отчеты, краеведческие статьи (0)
Об этом месте пока не написано ни одного отчета. Вы можете
Добавить отчет
Обсуждение на форуме (0)
Это место пока не упоминается ни в одной теме форума. Вы можете
Создать тему

Комментировать
Имя* (буква, потом буквы цифры _-.)
Email* (останется в тайне)
Комментарий*
Добавить Очистить
 
Подождите пожалуйста