Вы тоже можете добавить фото, отчет, туристический объект, статью! Стать автором!

Україна: від Полтави до Карпат (частина 1)

 Світлана    31.05.2016  1266  2

Україна – надзвичайна, наповнена пам'ятками і неймовірними пейзажами, тому будь-який вільний час треба використовувати для знайомства з нею. Травневі свята 2015 року пройшли за таким маршрутом: Полтава – Коростишів – Вінниця – Хмельницький – Скала-Подільська – Верховина.

День перший. Полтава – Коростишів

Перший день нашої подорожі ми вирішили присвятити сучасній "пам'ятці" архітектури – музею корупції, резиденція "Межигір'я". Територія величезна, тому прокат велосипедів є вельми актуальним. Проте користуватись ними ми не вміємо і протягом чотирьох годин намагались охопити всю територію пішки.

Хонка, резиденция "Межигорье" Пруды с фонтанами

Корабль-ресторан в Межгорье

Межигорье. Парк

Найбільше вразила Хонка. З фасаду здається, що це не такий вже і великий дерев'яний будинок, проте з іншої сторони перетворюється в такий будиночок, що не вміщується в об'єктив.

Наступним запланованим об'єктом на той день був Радомишль, а саме замок-музей. Оглянути територію завадив дощ, проте так більше часу залишилось для огляду колекції домашніх ікон. А подивитись там є на що!!!

Замок в Радомышле

Скульптура на ставку

Далі – перша ночівля біля Коростишева, проте спочатку треба було побачити один з затоплених кар'єрів, таке бажання переслідувало мене вже давно. Ми заїхали до кар'єру "Високий камінь (с. Новогородецьке Коростишівського району Житомирської області) і переконались, що це варто побачити. Ще один кар'єр є в самому Коростишеві.

Карьер "Высокий Камень"

Карьер - озеро "Высокий Камень"

День другий (Коростишів – Вінниця, 290 км)

Наступний день почався з огляду палацу Терещенків в м. Андрушівка Житомирської області (друга пол. ХІХ ст.). Зараз в палаці розташована середня школа, тому на жаль всередину в вихідний день ми не потрапили. Зовнішній вигляд стін не дуже милує око, проте палац хоча б збережений і сподіваюсь, що дочекається реставрації. Навколо палацу є парк зі ставом, мабуть колись розкішний.

Андрушевка. Дворец Терещенко

Дворец Терещенко в Андрушевке

Вже виїжджаючи з Андрушівки помітили ось це:

Андрушевка. Обсерватория "Июльское утро"

Як ми дізналися вже потім, це – єдина в Україні приватна обсерваторія.

Наступною зупинкою в нашому маршруті був палац Терещенків в смт. Червоне Андрушівського району. Територія закрита, оскільки зараз там знаходиться жіночий монастир. Мають проводитись реставраційні роботи, проте якщо вони і проводяться – то якось непомітно((

Червоное. Дворец Терещенко

Далі-далі за планом, і раптово не за планом - костел Святої Клари. Часу було вже обмаль, ввечері нас чекав вінницький фонтан, тому задовольнились лише фото здалеку.

Костел св. Клары в Городковке

В Верхівні нам дуже пощастило: такі ж мандрівники, як і ми, вже знайшли місцевого екскурсовода, яка і розповіла нам історію кохання Евеліни Ганської і Оноре де Бальзака. Письменник деякий час проживав в палаці Ганських, зараз в палаці розташований агротехнічний коледж, і декілька кімнат відведені для літературно-меморіального музею Бальзака.

Дворец Ганских. Портал

Декоративная лепнина на потолке

Имение Ганских в Верховне

Навколо палацу розбитий колись гарний парк, зараз більше вже схожий на дикий ліс, там і розташована каплиця -родинна усипальниця Ганських, від якої до палацу був прокладений підземний хід.

Часовня - усыпальница рода Ганских

Підземний хід був також і з одного із флігелів-кухні, яким носили страви до палацу.

Левый дворцовый флигель

Найбільшою загадкою того дня був палац Корницьких (с. Рогачі Ружинського району Житомирської області). Жахливою дорогою ми приїзжаємо в село, з першого погляду палацу не видно, питаємо місцевих "де?".....Ніхто не може відповісти. І лише коли здогадалися спитати "гарна хата", вони запропонували поїхати до старої школи за селом. Не дивно було, що ми палацу не побачили одразу, оскільки дерева закривали його повністю, і зберігся він тільки тому, що протягом тривалого часу там була розташована школа.

Дворец Корницьких. Портал

Рогачи. Дворец Корницьких

Далі, щоб не повертатися назад, завдяки тим же місцевим, ми через кущі скоротили дорогу і опинилися в Старій Прилуці (Липовецький район, Вінницька область). Там нас цікавила будівля палацу Мерінга, який дуже нагадує будівлю Маріїнського палацу. В саму будівлю ми не потрапили, оскільки там розташована школа-інтернат, тому задовольнились лише зовнішнім оглядом.

Дворец графа Сергея Меринга в Старой Прилуке

Торец дворца с балконом

Після всіх цих пам'яток архітектури по завершенню другого дня подорожі нас очукувало вже сучасне чудо - Вінницький фонтан!!! Час ми розрахували вірно і встигли на вечірню світло-музикальну виставу. Заради лише цього варто подолати стільки кілометрів!!!

Винница. Фонтан "Рошен"

Кінець першої частини. Продовження – тут.

Повествуется о: Резиденция "Межигорье", Историко-культурный комплекс "Замок Радомысль" (водяная мельница), Карьер (озеро) "Высокий камень", Усадьба и дворец Н. Терещенко, Обсерватория "Июльский ранок", Дворец Терещенко, Костел святой Клары, Село Верховцы, Литературно-мемориальный музей Оноре де Бальзака, Усадьба и дворец Корницьких, Усадьба и дворец графа Меринга, Винницкий плавающий фонтан "Рошен", Село Новые Петровцы, Город Радомышль, Село Новогородецкое, Село Городское, Город Андрушевка, Село Гальчин, П.г.т. Червоное, Село Городковка, Самборский район, Село Верховня, Парк усадьбы Корницьких, Село Старая Прилука, Город Винница, Вышгородский район, Радомышльский район, Коростышевский район, Андрушевский район, Львовская область, Ружинский район, Село Рогачи, Липовецкий район, Винницкая область, Киевская область, Житомирская область
Комментарии (2)
Комментировать или нажмите "ответить" под комментарием ниже
Roman 14 июля 2016, 01:50
Прекрасна мандрівка! "гарна хата" - то є сила! :)))
 ответить
Світлана 14 июля 2016, 22:23
Після того ми ще не раз користувались цим словосполученням, зрозумівши його силу))))))
 ответить
 
Подождите пожалуйста